Un munte pentru Dumneavoastră
S.C. Clever Code Software SRL
Un munte pentru Dumneavoastră
Skip Navigation Links    
Noi ne-am săturat! Ne-am săturat de indolenţă, de lipsa de civilzaţie, de dispreţul faţă de legi, de bătaia de joc a unora faţă de noi şi faţă de Dumneavoastră, de autorităţile care nu îşi fac datoria. Şi când toate acestea pun în pericol sănătatea mediului în care vom trăi atât noi, cât şi copii noştri, nu mai putem să închidem ochii, nu mai putem să tăcem. Şi atunci strigăm, după puterile şi priceperea noastră, pe această pagină, sau prin adrese către autorităţi şi organizaţiile neguvernamentale care sut angajate în lupta pentru un habitat corespunzător. Poate aude cineva. Poate, dacă strigăm mai mulţi autoritaţile se vor strădui să aplice legea, iar cei care ne sfidează vor deveni mai temători, poate chiar mai conştienţi, în beneficiul tuturor.
DN66A Băile Herculane - Cerna Sat

Valea Cernei, 22 octombrie 2008
La kilometrul 25 al drumului naţional DN 67D Băile Herculane - Târgu-Jiu se ramifică la stânga viitorul DN 66A, actual o mare ruşine pentru administraţia drumurilor, atât la nivel central, cât şi judeţean, fiind singura cale de acces spre obiective turistice de prim rang din carstul Mehedinţean. Porţiunea până la Cerna-Sat nu a fost întreţinută de pe vremea Răposatului, fiind degradată în proporţie de 101%. Bună doar pentru testarea vehiculelor selenare, sau a autoturismelor de teren extrem de rezistente, rupe şi macină neîncetat autoturismele turiştilor care riscă să treacă pe aici. Noi nu suntem dotaţi cu tractoare, deci ne-am stresat foarte serios (noi şi maşinile) şi am ajuns la concluzia că viteza întâia este exagerat de mare... După părerea noastră, numai pentru situaţia de aici, toţi miniştri transporturilor ar trebui demişi nu mult după instalare. O tablă indicatoare arată Cerna-Sat 18 km. În realitate sunt 12! Diferenţa este explicabilă, dacă ruleta a coborât prin toate gropile, 50% în plus este corect. Sau poate cineva se gândeste să mai repare din drum şi de ce să nu încaseze bani pentru 18 km?
Valea Cernei, Motelul Dumbrava

Valea Cernei, august şi octombrie 2008
Nu mică a fost bucuria iubitorilor de munte, când pe locul fostei cabane de la gura Ţesnei s-a construit un motel chipeş şi destul de bine încadrat în peisaj, unde turiştii se puteau caza în condiţii decente şi puteau recupera efortul drumeţiei cu un păstrăv prăjit stropit cu niscaiva vin bun. Dar, vorba din popor, cele bune să se spele, cele rele să se-adune. Am coborât şi noi într-o seară de vară, destul de obosiţi şi de flâmânzi, cu imaginea bucatelor în ochi, arome îmbietoare în nări şi am intrat fericiţi în restaurant. Când să ne aşezăm la masă, se repede o duduie la noi, că nu ne poate servi cu nimic, pentru că se aşteaptă un grup. Oricât am insistat a fost de pomană, deşi restaurantul avea un singur client. În final ne-au condus destul de nepoliticos la uşă, vădit deranjaţi că ei întrerup vizionarea unui meci de fotbal la care era adunată toată suflarea de personal. Alo, tovarăşu' EIBERLONDT, înţelegem că faceţi ce vrea muşchii dumneavoastră cu banii noştri şi fondurile SAPARD, că dacă nu aveaţi muşchi, nu primeaţi finanţare.  Dar schimbaţi şi dumneavoastră titlul "MOTEL" cu altceva, poate ar merge "PRIVATĂ", pentru că aşa arată mizeria din spatele construcţiei. Şi mai avem o rugăminte, când vă mai vin grupuri din alea de iubitori ai muntelui, rugaţi-i să vă ajute la adunatul gunoaielor de pe lângă traseul turistic, pe care nu le-au făcut turiştii, ci dumneavoastră, chiar în zona cea mai frumoasă a Parcului Naţional Domogled Valea-Cernei. Aşa să ne ajute cei de sus!  
Drum forestier în rezervaţia Cheile Caraşului

Caraşova, 23-30 aprilie 2008
Mare şantier mare în perimetrul Rezervaţiei cu regim special Cheile Carşului, la câţiva zeci de metri de versanţii cheilor. Se lucrează şi pe întuneric cu utilaje de mare capacitate, se sparg stânci. Am revenit să vedem minunea şi am constatat cu surprindere ca se croieşte un drum forestier chiar prin inima rezervaţiei. După ce perplexitatea descoperirii s-a mai atenuat, au început întrebările. Cine a aprobat acest şantier, în baza căror legi, cine a eliberat autorizaţiile de mediu necesare în rezervaţie, care este benficiul rezervaţiei şi dacă au fost efectuate studii de impact asupra mediului? Care sunt premisele economice sau de altă natură, care justifică o asemenea investiţie? Se preconizează o exploatare forestieră în rezervaţie, sau sunt alte interese? Dacă da, care sunt acestea, cum se armonizează ele cu legislaţia şi care va fi impactul lor asupra viitorului rezervaţiei? Cine şi cum garantează că acest drum nu va fi folosit şi pentru deversarea deşeurilor în rezervaţie, aşa cum se aruncă gunoiul în râul Caraş după ieşirea din chei, de către locuitorii şi firmele din Caraşova?  
Poluare pe Caraş

În aval de Goruia, 30 aprilie 2008
În aval de Caraşova, râul Caraş a fost poluat cu o mare cantitate de deşeuri menajere. Sunt grav afectate albia, malurile şi vegetaţia, pe o distanţă de zeci de kilometri. De ce îşi permit nişte localnici certaţi cu bunul simţ şi cu igiena să îşi împrăştie gunoaiele prin tot Banatul? Unde sunt autoritaţile locale, ce păzesc şi cum îşi justifică existenţa - dezastrul este cât se poate de vizibil. Ce fac Agenţia Pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Garda de Mediu? Hârtii şi statistici? Împart fondurile europene pentru protecţia mediului şi lupta împotriva poluarii? O anchetă elementară poate descopri vinovaţii, în amonte existând doar două localităţi. Noi vom trimte adrese tuturor autoritaţilor competente, cu rugămintea de a aplica, autorităţilor locale câte o amendă pe zi, până cînd cei care şi-au bătut joc de noi toţi vor curăţa toată mizeria pe care ne-au aruncat-o.
Cheile Gîrliştei

Între Anina şi Gîrlişte, 1 iunie 2008,
zi de alegeri locale...
Mulţumim pe această cale cetăţenilor şi autorităţilor din Anina pentru cantitatea imensă de gunoi aruncată în râul Gîrlişte, în amonte şi pe teritoriul rezervaţiei naturale. Mormanele de sticle goale, amestecate cu textile murdare, poluează cu dărnicie tot parcursul cheilor. Cine administrează rezervaţia are cumva ochi? Au vopsit, au şters, apoi au revopsit pe ici, pe colo cu pătrate frumos colorate, roşii, albastre şi galbene, fără explicaţii, fără efect. Vopsitorii nu s-au împiedicat de tonele de pet-uri, cârpe, cauciucuri şi alte mizerii, ce nu credeam vreodată că pot curge la vale pe zeci de kilometri... În apropiere de Anina, latrinele sunt construite direct deasupra pârâului.
Am întîlnit un pescar din partea locului, care ne-a explicat cu elocvenţă că Gîrlişte nu figurează în evidenţe ca pârâu, el figureaza ca şi canal colector pentru Anina! Ne-a mai mărturisit că merge la pescuit pe Gîrlişte, pentru că are copii mici, la care le place foarte mult peştele.
No comment...

  Dacă aveţi materiale pentru această pagina, vă rugăm să le trimiteţi prin e-mail apăsând aici.